Hopp til hovedinnhold
Mercedes-Benz sprinter varebil

Kjøpe varebil? Her er fem ting du må tenke på før du kjøper varebil

07.08.2023

Kjøpe varebil? Når du skal gå til anskaffelse av en varebil er det mange ting du må ta stilling til. Her er fem viktige faktorer du bør tenke gjennom får du kjøper ny varebil.

1. Hva skal varebilen brukes til?

En varebil er selvsagt ikke bare en varebil. Derfor er det først og fremst viktig å tenke gjennom hva varebilen skal benyttes til. Hvilken type varebil du bør velge – og fra hvilken leverandør – avhenger både av smak og behag, men også i stor grad av hva bilen skal brukes til.

Skal den holde noe fryst? Skal den frakte verktøy? Skal den transportere personell? Montere arbeidsbenk?

Varebiler fås i mange ulike størrelser, vektklasser og fasonger, og kan tilpasses uendelige formål og behov. Og nettopp behov og formål bør legge premisset for valg av bil, og ikke motsatt. Vi oppfordrer deg derfor til å ta kontakt med oss, så finner vi både den bilen og det utstyret som passer deg og dine behov best.

2. Har du noen særskilte behov?

Alle varebiler har mye, men ingen varebiler har alt. Kjører du mye i vanskelig terreng eller på glatte veier? Da kan det lønne seg med firehjulstrekk.

Står du mye ute og jobber i værutsatte deler av landet? Da kan det være lurt å ha en topphengslet bakluke, som både du og eventuelle maskiner kan stå å jobbe under, beskyttet fra nedbør.

Andre behov som kan være lurt å tenke gjennom er automatgir vs manuelt, maks tillatt hengervekt og takvekt.

3. Varebilens drivlinje og miljøavtrykk

Det stilles stadig større krav til miljø og bærekraft innenfor ulike bransjer, og i enkelte anbud stilles det nå absolutte krav om at samarbeidspartnere kun skal benytte elektriske kjøretøy. Med dette i mente, i tillegg til at mange selv er bevisste på sitt miljøavtrykk, kan det være lurt å vurdere elektrisk varebil og/eller en hybrid.

På den annen side er det viktig å se på hva som egner seg best til dine behov. Foregår det meste av arbeidsdagen på veien, med mange mil tilbakelagt daglig, kan det fortsatt være lurt å velge fossilt. Utover dette vil de aller fleste komme godt ut av det med en hybrid eller elektrisk varebil.

4. Kjøpe eller lease en varebil?

Når du skal gå til anskaffelse av en varebil må du også tenke gjennom hvordan du skal finansiere varebilen. Har du egenkapital til å betale den ut? Skal du ta opp et billån? Skal du lease varebilen?

Det finnes ingen fasit for hva som er den beste løsningen, da ulike behov og situasjoner vil ha ulike anbefalte finansieringsmetoder. Likevel ser vi at flere og flere velger leasing.

Tips: Les om fordeler og ulemper ved kjøp eller leasing av varebil.

5. Total cost of ownership (TCO)

I tillegg til finansieringsform, er det mange andre faktorer som vil spille inn på hvor mye det totalt sett vil koste deg å drifte en varebil over en viss periode (TCO).

Kjører du for eksempel mye i storbyer, vil parkerings- og bomutgifter utgjøre store årlige beløp. Da kan det være lurt å velge en elektrisk varebil, som har betydelige fordeler i forhold til disse utgiftene.

En annen faktor som spiller inn er hvordan bilen egner seg til det aktuelle formålet. Med praktiske og riktige løsninger tilpasset varebilens oppgaver kan dette bidra til å effektivisere og forenkle hverdagen, som igjen kan spare bedriften for penger.

Bilens merke, motor og utstyrsnivå spiller også inn på den totale kostnaden, og valget av varebil bør baseres på hvilke behov bilen skal løse.

Ønsker du en prat om dine behov? Ta kontakt med Bertel O. Steen / Proffsenter