Hopp til hovedinnhold

Privatleasing av bil - alt du trenger å vite

Leasing innebærer at du leier en bil i en begrenset periode, ofte 3 eller 4 år, før du leverer bilen tilbake. Fordelen med leasing er at du får et veldig forutsigbart og trygt bilhold, med ny bil og ingen bekymringer for verdifallet.

Illustrasjon av blå bil som lånes, med sjekkliste av utstyr og pristilbud.

Hva koster privatleasing?

Kostnadene for å privatlease varierer med type bil, utstyr du vil ha med, ønsket årlig kjørelengde og type avtale. Vanligvis fordeles de slik:

Startleie ved leasing

  • Startleie, eller forskuddsleie, kan sammenlignes med egenkapital ved billån
  • Jo høyere startleie, jo lavere månedsleie

Etableringsgebyr ved leasing

  • Engangsbeløp du betaler ved inngåelse av en leasingavtale
  • Dekker det administrative ved å sette oppe en ny leasingavtale

Månedsleie

  • Fast beløp du betaler hver måned i hele avtalens periode
  • Beløpet varierer med type bil du leaser og hvor mye du betaler i startleie
  • Månedsleien vil kunne variere noe med endringer i rentenivået

Hva er forskjellen på privatleasing og næringsleasing?

Når du leaser bilen som privatperson kalles det privatleasing. Dersom du skal lease bilen gjennom et firma eller bedrift kalles dette næringsleasing.

Det kan være forskjell på renten ved inngåelse av leasingavtale som privatperson eller som et firma, og dette er grunne til at det kalles to ulike ting. Fordelene med å lease både som privatperson eller firma er fremdeles den samme; du unngår å kjøpe, og binder da ikke opp så mye egenkapital i bilen. Du trenger heller ikke ta opp et lån for å disponere bil de neste 3 eller 4 årene, dersom du leaser bil privat eller gjennom næring.

Fradrag for bruk av bil i næring

Dersom du leaser en varebil (klasse 2) vil det være fradragsrett for inngående moms på forskuddsleie, etableringsgebyr og månedsleie etter gjeldende regler.
På personbiler kan mva utgiftsføres som en del av månedsleien, men gir ikke fradragsrett.

Dersom du kjører minst 6 000 kilometere årlig med bilen din og kjøring i næringssammenheng utgjør mer enn halvparten av totalbruk, kan bilen regnes som en næringsbil. Du kan da kreve fradrag for alle kostnadene ved bilholdet, saldoavskrivninger på bilens kostpris. Du må også skatte for den delen av bilbruken som skjer i privat sammenheng.

Les mer om leasing av varebil

Privatleasing av bil passer for:

Deg som vil ha et forutsigbart og enkelt bilhold, som ikke har - eller ikke ønsker - å bruke egenkapital. Du ønsker å kjøre en helt ny og sikker bil, men ser ikke behovet for å eie bilen.

Les også: Leasing av bil - med og uten innskudd