Hopp til hovedinnhold
Atle Conradsen står foran en bil fra Bertel O. Steen bilutleie.

Leie bil i sommer? Se vår guide

05.07.2023

En behagelig og fleksibel leiebil-ferie kan fort snu til en kostbar og frustrerende affære om uhellet skulle være ute. Vi har derfor laget en liten leiebil-guide, med mål om å holde hvilepulsen nede både før, under og etter ferien.

Sommeren er endelig her, og det betyr også høysesong for bruk av leiebil. For tusenvis av nordmenn er nettopp leiebilen en helt essensiell del av ferien – men det er noen fallgruver du bør unngå for at leiebilen ikke skal bli et onde.

– Det definitivt viktigste, og også enkleste du kan gjøre, er å gjøre litt god gammeldags research før du velger selskap, biltype og eventuelle tilleggstjenester, sier daglig leder ved Bertel O. Steen Bilutleie, Atle Conradsen.

Han trekker frem forsikringsvilkårene i avtalen som en viktig ting å sjekke, som kan variere stort fra selskap til selskap, både i hva den dekker og i pris.

Normal egenandel ved skade, uhell og/eller tyveri på leiebil er som regel mellom 8.000 og 20.000 kr, som jo er en veldig høy sum om uhellet først skulle være ute. Det fine er at egenandelen ofte kan halveres ved å kjøpe utvidet dekning, sier Conradsen.

En gjennomgang av et knippe utleieselskaper viser at de fleste tilbyr en slik utvidet forsikring, og at det gjerne koster fra 120 kroner og oppover pr. dag.

Tilleggstjenester og andre forsikringer

Flere utleieselskaper har også andre tilleggstjenester for å redusere risikoen, som for eksempel ulykkesforsikring, glassforsikring, reiseforsikring og lignende.

– Gå gjennom forsikringene til de ulike utleieselskapene, og finn det som er mest aktuelt for deg. Da går du en mer stressfri ferie i møte, som ofte er verdt litt ekstra i kroner og øre, sier Conradsen.

I tillegg til forsikring og eventuelle tilleggstjenester utleieselskapet kan tilby deg, kan du også være forsikret på andre måter.

– Flere kredittkort og reiseforsikringer tilbyr egenandelsforsikring ved skade/tyveri/uhell med leiebil, og da er det jo unødvendig å betale ekstra for å senke egenandelen. Men her er det selvsagt også viktig å sjekke nøye hva og hvor mye som dekkes, sier Conradsen.

Merk at dersom du har egenandelsforsikring via kort eller reiseforsikringen din må du fortsatt betale egenandel til leiebilselskapet, og deretter sende inn kravet til kort- eller forsikringsselskapet.

Tydelige retningslinjer for unormal slitasje

I tillegg til hva som dekkes av forsikringen, og hvor mye det koster, er spørsmålet rundt hva som faktisk er unormal slitasje og ikke, en gjenganger hos utleieselskapene.

– Definisjonen av unormal slitasje og ekstraregning ved tilbakelevering av bilen har lenge vært en akilleshæl i utleiemarkedet. Heldigvis er det nå utformet tydelige retningslinjer for dette, og det kan være lurt å høre med de ulike selskapene om de følger disse retningslinjene, sier Conradsen.

Retningslinjene Conradsen sikter til er bransjenormen for vurdering av unormal slitasje ved tilbakelevering av leasing-/leiebil, som ble innført i 2021.

Bransjenormen ble etablert i et samarbeid mellom Norsk bilbransjeforbund (NBF), Finansieringsselskapenes Forening (FINFO), Viking Kontroll og forbrukerrådet, og har som mål å skape en felles forståelse for hva som forventes av tilstanden på bilen ved tilbakelevering.

Hva skjer dersom bilen blir skadet?

Dersom uhellet skulle være ute når du er på tur med leiebilen, er det noen enkle ting du bør tenke på, for å sikre en enklest mulig prosess i ettertid.

– Først og fremst bør du skrive en skademelding, og dersom det er en motpart er det viktig at vedkommende signerer skademeldingen. Deretter vil jeg anbefale å informere utleier tidlig, men senest ved tilbakelevering av bilen. Vis skaden til leiebilselskapet og signerer skademelding. Da får du dette ut av verden med en gang.

Om det er en annen part som forårsaker skaden/uhellet, skal du ikke bli belastet for dette, men det kan være at du vil bli belastet egenandelen inntil skyldsspørsmålet er avklart. Når dette er klart vil pengene bli refundert.

For å sikre en best mulig ferie med leiebilen, uten overraskelser eller uventede kostnader, har vi laget en enkel leiebilguide, med ting du bør tenke på både før, under og etter ferien:

Tips til deg som skal leie bil, når du skal…

Bestille leiebil: 

  • Bestill leiebil til ferien i god tid før ferien. Leiebilselskapene priser leiebilen på samme måte som hotell og fly: Når det er stor kapasitet er det lav pris, og når det er få leiebiler igjen blir prisen høyere. 
  • Bruk en bestillingsmotor (for eksempel finn.no) for å sammenligne priser og tilbud fra ulike tilbydere. Når du har valgt deg ut en bil og et selskap kan det være lurt å gå inn på leiebilselskapets egne sider for å bestille bilen. Da får du enklere tilgang til eventuelle ekstratjenester, og du kan opprette en konto for mer effektiv utlevering.
  • Det kan være lurt å velge et større og mer kjent utleieselskap, gjerne med kontorer i Norge selv om du skal leie i utlandet. Dersom det skulle oppstå problemer med en leiebil er det ofte enklere å kontakte et selskap som har kontorer i Norge enn å forholde seg til et selskap i utlandet.

Hente ut leiebilen: 

  • Sjekk i kontrakten om det er markert noen skader på bilen FØR du kjører bilen. Dersom det er noen skader som ikke er markert tar du kontakt med utleier og får de til å oppdatere både din kontrakt og den kontrakten som ble signert.
  • Ta bilder og/eller film av bilen før du kjører. Da er du forsikret om at dersom det skulle oppstå noe i ettertid har du selv bevis på hvordan bilen så ut ved utlevering.

Levere leiebilen: 

  • Be de som jobber på utleielokasjonen om å gå rundt bilen med deg når du leverer bilen, slik at du får signert ut at bilen ikke har noen nye skader. 
  • Ta bilder og/eller film av bilen. På den måten har du bilder/film fra både utlevering og innlevering, og kan dokumentere bilens stand under din leieperiode.

Leie i utlandet på større flyplasser: 

  • Det er ofte mye kø ved leiebilskrankene på større flyplasser. Det kan derfor være lurt å sende personen som har bestilt bilen til utleieskranken mens resten av reisefølget venter på bagasjen. 

Følger du disse rådene har du minimert sjansen for overraskelser, og kan kose deg med leiebilen mens du utforsker både nye og gamle steder!