Hopp til hovedinnhold
Bilferie i Norge og Europa, ferietips fra mann på bilferie.

Bilferie i Norge eller Europa? Les disse tipsene for en trygg ferie på fire hjul

03.07.2023

Planlegger du bilferie i sommer? Vi i Bertel O. Steen har samlet 10 enkle og gode tips for en best mulig ferie på fire hjul, enten du tar årets bilferie i Norge eller i Europa.

1. Bruk bilbelte riktig

Riktig bruk av bilbelte kan være forskjellen på liv og død dersom du havner i en alvorlig bilulykke. For at bilbeltet skal beskytte deg best mulig, skal bilbelte være tett inntil kroppen og det må ikke være vridd. Beltet skal ligge stramt nede på hoften og alltid over skulderen. Du bør også ta av tykke ytterklær eller åpne dem. Etter at bilbeltet er klikket på, husk å stram beltet til.

2. Ikke snakk i telefonen når du kjører

Å bruke håndholdt mobil når du kjører kan gi en saftig bot. Satsen ble justert opp 2. mars i 2022 og bøtesatsen for bruk av mobil under kjøring er nå 7 450 kroner (!). I tillegg får du også tre prikker på førerkortet. Når du kjører bør all oppmerksomhet rettes på veien - et lite sekund uoppmerksomhet kan være nok til å forårsake en ulykke.

3. Sjekk bilen før ferien starter

Det er lurt å ta en visuell sjekk av bilens tilstand før man tar med hele familien på bilferie. Kontroller følgende punkter:

  • Har du fylt på spylevæske? I tillegg bør du sjekke tilstanden på kjølevæske og oljenivået (dersom du kjører fossilbil).
  • Sjekk dekkene og dekktrykket.
  • Fungerer alle lys og lykter på bilen?
  • Fungerer aircondition? Ved vond/rar lukt, eller ved dårlig effekt, kan det være lurt å utføre en rens eller service på klimaanlegget før langturen.

    Tips: Les mer om klimarens her.

4. Sjekk bilforsikringen

Det kan være lurt å sjekke at du ikke overstiger antall kilometer dersom du har en leasingavtale på bilen. Har du for eksempel leiebil inkludert? Dette er ofte ikke inkludert i delkasko – da kan det kanskje være lurt å vurdere å utvide forsikringen før uhellet er ute.

5. Stopp oftere enn du har planlagt

Det tar på å være sjåfør og passasjerer - å legge inn hyppige pauser er derfor fint for hele turfølget.

Spesielt den som er sjåfør bør være uthvilt for å holde høy konsentrasjon under hele kjøreturen.

Ved hyppige stopp kan det også lønne seg å ha litt ekstra klær liggende lett tilgjengelig i bilen, tilfelle man er ekstra uheldig med været.

Par på bilferie med åpen bildør og åpent bagasjerom.

6. Planlegg ladestopp og last ned ladeapper

Ifølge undersøkelse gjort av Visit Norway planla hele 70% norgesferie i 2022. Antall ladestasjoner i Norge øker, men ikke helt i takt med andelen elbiler som registreres på norske veier. Vi anbefaler derfor å planlegge stoppene godt, og laste ned ulike ladeapper på mobiltelefonen. 

Enkelte aktører gir deg også bedre pris og rabatter, dersom du er kunde eller betaler via egen ladeapp/ladebrikke. I tillegg kan det være lurt å ta med egne ladekabler for å ha mulighet til å lade på andre steder enn ladestasjoner.

Tips: Vår nybegynnerguide til hvordan elbilen din

7. Unngå de store byene i rushtiden

En generell og god huskeregel på bilferie er å unngå store byer i rushtiden for minst mulig stress. Ved å unngå de største byene i rushtiden vil du kunne få en mer behagelig reise, og spare mellom 15-25% reisetid på gjennomkjøringen.

Flere av Norges byer har også innført en egen rushtidsavgift som kan fordyre ferien unødvendig, dersom du kan unngå dette med litt planlegging. Dersom du planlegger å besøke en storby med bil, oppfordrer vi til å sjekke når det er rushtid for ditt reisemål.

8. Leiebil – ikke bli lurt, les kontrakten nøye

De fleste byene i Norge tilbyr bilutleie fra ulike leverandører. Det er ikke uvanlig at du blir tilbudt en ekstra-forsikring når du henter ut leiebilen, og i enkelte tilfeller kan forsikringen koste mer enn selve leien på bilen. Sjekk derfor din egen bilforsikring i forkant, og undersøk hva denne dekker før du takker ja til ekstra-forsikring.  

Å vite hva forsikringen faktisk dekker og ha en skriftlig kontrakt for leie av bil er de to viktigste tingene å huske på. Dersom du har høy egenandel på ansvars- og kaskoforsikringen kan du kjøpe egen forsikring som dekker en høyere egenandel ved eventuell skade.


9. Oppdatering av GPS i bilen

Har du husket å oppdatere/laste inn kartet for området der du skal på biltur? Kartet og GPS-en kan være lurt å oppdatere.

Alternativt kan du også bruke Google Maps, som enkelt gir deg oversikt over køer og alternative ruter for rask og smidig biltur. Kanskje har bilen din mulighet for kartvisning fra telefonen din via Apple- / Android-carplay?

10. Veihjelp 24/7

Dersom uhellet er ute, finner du telefonnummeret til 24-timers service for alle bilmerkene til Bertel O. Steen her.

Ved behov for skademeldingsskjema finner du også dette på vår side om veihjelp 24/7.